Interview stadstuinenkrant "mijn passie: Tekenen, Een gevoel van vrijheid'

Wat is je passie? Tekenen. Ik ben van jongs af aan erg visueel ingesteld. Ik communiceer en denk vooral in beelden en plaatjes. Ik ben een dromer en fantaseer graag. Tekenen is voor mij de manier om iets wat er niet is tot leven te wekken. De goede ideeën, die ik heb schrijf ik niet op maar teken ik op in een soort dagboekje.

Waarom is dit je passie? Het mooie van tekenen is dat ik mijn kijk op de wereld ermee kan weergeven. Ik kan alles tekenen zoals ik wil dat het eruit ziet. Dat geeft mij een gevoel van vrijheid. Verder geeft tekenen me ontspanning. Zo ben ik bijvoorbeeld bang om te vliegen. Als ik in een vliegtuig zit, ga ik altijd tekenen. Ik teken dan foto's na van mensen die ik ken. Daardoor vergeet ik mijn angst.

Hoe komt je passie tot uiting? Ik werkte tot voor kort als stedenbouwkundig ontwerper en heb nu een nieuwe baan als illustrator bij een stedenbouwkundig bureau. Ik heb er met mijn nieuwe baan bewust voor gekozen om een stapje terug te doen in de hiërarchie van een stedenbouwkundig bureau. Hierdoor kan ik weer doen wat ik leuk vind. Ik teken op mijn werk vooral plekken of gebouwen die er nog niet zijn, zodat iedereen kan zien hoe mooi hun omgeving er in de toekomst uit komt te zien. Dat soort tekeningen zie je ook op billboards bij bouwplaatsen. Het zijn wat lossere stripachtige tekeningen, zodat er tijdens het ontwerpproces altijd ruimte blijft voor veranderingen. Verder heb ik mijn eigen illustratie bureau en ook daarbij richt ik me op het tekenen van dingen die te maken hebben met gebouwen en met de stad. Daarnaast teken ik gewoon wat ik leuk vind, zoals portretten en stripfiguren. Ik ben gek op stripboeken en hou erg van de eenvoudige manier waarop strips zijn getekend. Vooral de strips 'Kuifje' en 'Suske en Wiske' vind ik inspirerend in hun eenvoud.

Wat wil je nog meer bereiken met deze passie? Ik zou uiteindelijk graag als illustrator helemaal voor mezelf willen werken. Ik zou eigenlijk alles wel willen tekenen, dus niet alleen de gebouwde omgeving maar ook eens een paashaas ofzo. Mijn droom is om ooit een stripboek te maken of om een kinderboek te illustreren. Wie weet gaat dat allemaal nog eens lukken. Ik heb de tijd en wil vooral veel blijven oefenen en plezier in het tekenen houden.

Heb je nog tips voor mensen die zich (meer) in jouw passie willen verdiepen? Iedereen kan tekenen, daar ben ik van overtuigd. Er is namelijk geen 'goed' of 'fout' bij tekenen. Tekenen is vooral een kwestie van observeren en dat kan iedereen. Dus begin gewoon!

 

deze leuke Tekst is gemaakt door Carola Schrijvers

Terug Lees verder